„Oraşul Ianca este luat în stăpânire de câinii fără stăpân, care mai au puţin şi intră în biroul primarului Chiriţă”- Adin Boboc

Comunicat de presa din partea lui Adin Boboc, membru PNL Ianca 

Oraşul Ianca este luat în stăpânire de câinii fără stăpân, care au împânzit străzile şi mai au puţin şi intră în biroul primarului. Problema câinilor fără stăpân, care este scăpată total de sub control în Ianca, nu îl deranjează sub nicio formă pe Fănel Chiriţă, care o tratează cu indiferenţă, cu toate că se împiedică zilnic, la propriu, de mai mulţi câiniaciuaţi chiar în faţa Primăriei.

 

Pentru Chiriţă nu contează nici că un copil din satul Perişoru a fost sfâşiat de câini în urmă cu un an de zile. Nu contează nici că oamenii se plâng zilnic de numărul exagerat de mare al câinilor din oraşşi din satele Oprișenești, Perișoru, Plopu și Târlele Filiu.

 

În loc să organizeze campanii de sterilizare a câinilor, aşa cum se derulează cu succes în multe localităţi din ţară, primarul preferă să ignore subiectul. Problema e că îl ignoră de 8 ani de zile, pentru că ultima campanie de sterilizare a câinilor a avut loc în Ianca în 2014. De atunci nu s-a mai făcut nimic, iar numărul câinilor abandonaţi pe străzi a crescut de la an la an.

 

Grupul de consilieri PNL Ianca a avut,numai anul acesta,trei interpelări pe tema câinilor fără stăpân aflaţi pe străzi.Primul semnal a fost tras pe 24 februarie. Prezentă la discuţii, şefa Direcţiei Serviciilor Publice, care răspunde de gestionarea câinilor fără stăpân, Anca Dumitrache, a motivat, la acea dată, că situaţia este generată de faptul că adăpostul pentru câini din Ianca are doar 69 de cuşti, spaţiu insuficient de cazare pentru numărul mare de câini de pe străzi. I s-a cerut să transmită o adresă către Primărie, în care să solicite o suplimentarede fonduri pentru extinderea adăpostului, solicitare pe care nu a făcut-o nici până în ziua de astăzi.

 

Un nou semnal de alarmă a fost tras de consilierii PNL pe 30 iunie, iar un altul pe 27 octombrie. Pe 27 octombrie, primarul a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu se implică în campanile de sterilizare şi nu suplimentează fondurile pentru adăpost, soluţii pe care le consideră ca fiind pierdere de timp şi de bani. „Domnilor consilieri, până când legislația nu va fi modificată în direcția eutanasierii, nu vom avea soluții pentru dispariția câinilor de pe străzi”, a declarat Fănel Chiriţă.

 

În vreme ce în alte localităţi ale ţării lucrurile sunt ţinute sub control şi se găsesc soluţii pe actuala lege, primarul Chiriţă a abandonat problema şi aşteaptă schimbarea legii, iar în tot acest timp fiecare este pe cont propriu în Ianca.

Trebuie pornit de undeva pentru a stopa acest fenomen! O soluţie ar fi organizarea de campanii de sterilizare a câinilor, în special a celor cu stăpân, pentru că ei reprezintă sursa principală a câinilor fără stăpân. Sunt multe asociaţii de protecţie a animalelor care organizează gratuit astfel de campanii, condiţia este să le pui ladispoziţie un spaţiuîn care să îşi desfăşoare activitatea şi să oferi cazare mediculuiveterinar respectiv. Solicitări în acest sens au venit şi pe adresa Primăriei Ianca, dar nu s-a obosit nimeni să le răspundă.

O altă campanie ar fi cea de informare a posesorilor de câini cu privire la faptul că, potrivit Legii 258/2013, sunt obligaţi să îi sterilizeze, altfel riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 lei. Angajaţii Direcţiei Serviciilor Publiceşi cei ai PoliţieiLocale ar trebui să meargă din poartă în poartă şi să le explice oamenilor beneficiile unei astfel de campanii de sterilizare, să întocmească o evidenţă a câinilor cu stăpân şi să îi programeze la sterilizat. După cum se vede, există servicii plătite din bani publici care au în sarcină să se ocupe de acest aspect, nu consilierii locali trebuie să programeze câinii la sterilizat, aşa cum a sugerat ironic viceprimarul PSD, în şedinţa CL din 30 iunie.„Haideţi să luăm iniţiativa ca fiecare dintre noi (consilierii locali) să aducem 150 de câini la sterilizare”, a spus viceprimarul, neîncrezător în reuşita unui proiect care nici măcar nu a demarat.

Oamenii trebuie informaţi şică, în cazul în care îşi abandonează câinii pe străzi, riscă amenzi între 3.000 şi 12.000 de lei.Eu cred că reprezentanţii Poliţiei Animalelor ar trebui să meargă inclusiv în şcoli, pentru a le explica elevilor ce înseamnă să ai grijă un căţel. Copiii trebuie să înţeleagă că, atunci când iei decizia de a avea un căţel, ţi-o asumi cu toate responsabilităţile, nu îl dai pe stradăatunci când te plictiseşti de el.

Să facem şi noi lucrurile aşezat în Ianca. Să pornim cu sterilizarea, cu vaccinarea, cu microciparea, cu întocmirea unei evidenţe a câinilor, cu o pagină de Facebook în care să fie promovaţi spre adopţie şi abia apoi să ne plângem că nu ne-a reuşit. E simplu să spui din start „nu se poate” şi să stai frumos în birou la căldură, în timp ce străzile sunt pline de câini, iar oamenii trăiesc zilnic cu teroarea că oricând pot fi muşcaţi”, semneaza Adin Boboc, membru PNL Ianca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *