principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

  • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală în perioada 08 – 17.11.2022  

 În perioada 08 – 17.11.2022 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 120 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 53.600 lei.

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

  • pe linia salubrităţii           –   9 acţiuni;
  • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului           –   7 acţiuni;
  • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat           –   6 acţiuni;
  • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   3 acțiuni;
  • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   5 acțiuni;
  • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   4 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila           –   5 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                     –   2 acțiuni.

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

  • Primăria Municipiului Brăila –   9 informări;
  • U.P.A.G.L.Brăila           –   3 informări;
  • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   4 informări;
  • S.P. Brăila –   2 informări;
  • C. ECO S.A. Brăila                                                –   2 informări;
  • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   1 informare;
  • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   2 informări;
  • Garda de Mediu Brăila –   2 informări.

 

  1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

 

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 4 accidente rutiere fără victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila, pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate Poliției Municipiului Brăila – Biroul Investigații Criminale, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 3 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

  1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată, nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

  1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 8 persoane, cu amenzi în valoare de 8.000 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.400/2022.

 

  • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public sau privat al Municipiului Brăila, precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz) a bunurilor materiale de orice fel ca: utilaje, mijloace auto, tonete, chioșcuri, mese, construcții metalice, materiale de construcții de orice fel, etc., au fost depistate și sancţionate contravenţional 5 persoane, cu amenzi în valoare de 5.000 lei.

Exemplificăm:

C. M.-V., în vârstă de 26 ani, din Orăștie, jud.Hunedoara – cu amendă în valoare de 2.000 lei – pentru aruncarea de gunoi menajer pe Șos.Buzăului, pe domeniul public, în loc neautorizat.

P. G., în vârstă de 60 ani, din Brăila– cu amendă în valoare de 1.500 lei – fiind depistat pe Șoseaua Rm.Sărat, lângă Târgul Obor, aruncând gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

– S. N., în vârstă de 67 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe str.Ion Ghica, în dreptul Pieței Apollo, aruncând gunoi menajer dintr-o pungă din plastic pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

  • Pentru aruncarea pe domeniul public sau privat al Municipiului Brăila, a ambalajelor, a deșeurilor și a gunoaielor de orice fel (hârtii, pliante, resturi de țigări, gumă de mestecat, semințe ori coji ale acestora) au fost depistate și sancţionate contravenţional 3 persoane cu amenzi în valoare de 3.000 lei.

Exemplificăm:

L. M.-L., în vârstă de 17 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată în parcul de joacă pentru copii situat vis-a-vis de Piața Vidin consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

J. F.-R., în vârstă de 19 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată în parcul de joacă pentru copii situat vis-a-vis de Piața Vidin consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

M. D.-G., în vârstă de 16 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată în parcul de joacă pentru copii situat  vis-a-vis de Piața Vidin consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

 

  • Pentru accesul autovehiculelor în Parcul Monument în afara intervalului orar cuprins între orele 22:00 – 09:00, conform H.C.L.M. Brăila nr.399/2020, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

 

  • Pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului conform Legii nr.349/2002 Modificată de Legea nr.15/2016, a fost depistat și sancționat contravențional numitul M. N., în vârstă de 52 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat fumând în incinta părculețului de joacă situat pe Aleea Cocorilor.

 

  1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

  1. a) Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 500 lei.

Exemplificăm:

– C. V.-C., în vârstă de 41 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 300 lei – fiind depistat pe str.Mina Minovici, în dreptul Blocului A.9, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

– D. S.-G., în vârstă de 19 ani, din Brăila –  cu amendă în valoare de 200 lei – fiind depistat în parcul de joacă pentru copii situat pe str.Hipodrom consumând băuturi alcoolice, în loc neautorizat.

 

  1. b) Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991R., privind refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au fost aplicate un număr de 4 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.000 lei.

 

  1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 08 – 17.11.2022 polițiștii locali din cadrul Biroului Circulație pe Drumurile Publice și-au desfășurat activitatea conform atribuțiilor și competențelor privind dirijarea și fluidizarea traficului rutier în cadrul a 10 acțiuni, astfel:

 

  1. a) Fluidizare și restricționare trafic rutier – 10 acțiuni pentru:

– traversarea carosabilului în condiţii de siguranţă a elevilor, în zonele Şcolilor Gimnaziale „Ion Creangă”, „Fănuș Neagu”, „Mihai Eminescu”  şi Colegiile Naţionale „Gh. M. Murgoci” și „Nicolae Bălcescu” – 5 acțiuni;

– restricționarea accesului autovehiculelor în zona de agrement Parcul Monument, în  zona intersecției Șos. Buzăului / Aleea Stadionului  cu ocazia desfășurării meciurilor de fotbal dintre echipele A.F.C. 1919 DACIA UNIREA BRĂILA – C.S.M. BACĂU și A.C.S. Oțelul Galați – 5 acțiuni;

 

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 91 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.800 lei şi au fost aplicate 127 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

  1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 62 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 11.310 lei şi au fost aplicate 127 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

I. A. I., în vârstă de 48 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Opel pe Calea Călărașilor, dinspre str.Ana Aslan către str.Școlilor și a oprit voluntar pe trecerea pentru pietoni.

E. R. A., în vârstă de 21 ani, din sat Pietroiu, com.Vădeni, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Ford în Piața Traian și a oprit voluntar în stația mijloacelor de transport public de persoane „Teatrul Maria Filotti”.

 

  • Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.448/2006 – privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru parcarea altor mijloace de transport pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 18.000 lei.

 

  • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale 10 vehicule. Dacă, după expirarea termenului somaţiei, nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 1.200 lei.

 

  1. F) ÎN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În perioada 08 – 17.11.2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Inspecție Comercială au verificat pe teren 5 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila, au întocmit referate de verificare, au răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au verificat 21 de dosare depuse de operatorii economici pentru obținerea avizului / autorizației de funcționare.

Au fost verificaţi 37 de operatori economici şi s-au aplicat 20 sancţiuni contravenţionale (din care 1 Avertisment) în valoare de 18.000 lei pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.nr.639/2020, H.G.nr.348/2004, după cum urmează:

– 18 operatori  economici sancționati  conform H.C.L.M.nr.639/2020 – pentru nevizarea avizului de funcționare / lipsa avizului de funcționare / lipsa autorizației de funcționare / nerespectarea programului de funcționare – valoare sancțiuni aplicate 17.600 lei;

Exemplu: S.C.Amira Meat Commerce.S.R.L.,  S.C.Mary Petre.S.R.L.;

– 2 operatori  economici  sancționati (din care 1 Avertisment) conform H.G.nr.348/2004 – pentru neafișarea elementelor de identificare ale firmei – valoare sancțiuni aplicate 400 lei.

Exemplu: S.C. Indurion Trade. S.R.L.,  S.C. Optaj. S.R.L.

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

 

 

 

  1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 13 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 6; 

– 6 locații verificate privind intervenția în carosabil sau trotuar.  

Într-o situație au fost încălcate prevederile Art.26, alin.1, lit.b) din Legea nr.50/1991 R privind executarea lucrărilor de construcții:                 

Proprietar J. V., din Brăila – pentru executarea de lucrări de construcții fără a deține Autorizație de Construire eliberată de Primăria Municipiului Brăila – a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei iar, ca măsură complementară, s-a dispus oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate.   

– În cazul a 7 sesizări se continuă verificările.

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

  1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 10 lucrări.

– Au fost soluţionate 7 sesizări din partea cetățenilor.

– A fost aplicată o somație, conform Anexei H.C.L.M. Brăila nr.19/2014 după cum urmează:

Exemplificăm:

D. G.-F., din Brăila – în vederea luării măsurilor necesare pentru prevenirea zgomotelor și lătrăturilor câinelui pe care îl deține, pentru conviețuirea în condiții civilizate cu vecinii.

S-a acţionat în teren pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal „Centrul Istoric al Municipiului Brăila” în vederea verificării stării de conformitate în urma somațiilor aplicate pe teren.

– S-a acționat la nivelul Comisiei pentru constatarea și emiterea aprobărilor de toaletare și doborâre a arborilor aflați pe domeniul public și privat al Municipiului Brăila, comisie formată din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Brăila (Instituția Arhitectului Șef și Direcția Tehnică) Poliția Locală Brăila și S.U.P.  ,,Seroplant” Brăila – 47 lucrări închise.

 

 

 

 

  1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 08 – 17.11.2022 s-a acţionat zilnic cu 2 polițiști locali, pe raza municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor cu privire la menținerea stării de curățenie a localității.  Totodată, 17 polițiști locali au acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila.

 

– În perioada 08 – 12.11.2022, cu ocazia desfășurării „Campionatului Național pentru Juniori la Box Masculin pe anul 2022”, la Complexul Sportiv Carantina, un dispozitiv format din 4 poliţişti locali a asigurat zilnic ordinea şi liniştea publică, pe toată durata evenimentului. Nu s-au semnalat incidente.

 

– În ziua de 13.11.2022, cu ocazia desfăşurării în Sala Liceului cu Program  Sportiv Brăila a meciurilor de handbal feminin Junioare III, Seria B, și handbal masculin Juniori II, Seria B, ediția 2022 – 2023 dintre echipele L.P.S. Brăila – H.C. Dunărea Brăila; L.P.S. Brăila – Clubul Elevilor Sportivi Adjud, o patrulă de poliţişti locali a asigurat ordinea şi liniştea publică pe durata meciurilor de handbal. Nu s-au semnalat incidente.

    

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *