“La mulţi ani”, florile noastre dragi!

Poveştile şi legendele florilor, tradiţiile şi obiceiurile Floriilor se strâng într-un mănunchi într-o zi de duminică. Cea mai frumoasă şi sugestivă sărbătoare românească moştenită din străbuni. Este ziua miilor de flori ce stăpânesc pământul. Dansul lor se transformă în mireasma parfumurilor suave răscolite de jocul albinelor prin nectar. Marea sărbătoare o aşteptăm cu drag ca pe o “mireasă” frumoasă împodobită şi înmiresmată. Este criză şi în lumea florilor! Deci din lipsă de marfă autohtonă, vom rămâne doar cu florile de import de la florăresele din piaţă sau măcar cu o zambilă de pe tarabe fie ea albă sau violet.

Astăzi, duminică, ca tot creştinul, vom merge la biserică, vom asista la slujbă şi, mândri, vom veni acasă cu rămurica de salcie şi câteva fire de flori, gata sfinţite de preot, pentru a le aşeza la icoană, uşă sau la geam. În această zi, toate florile ar fi trebuit să înflorească pentru că este ziua lor, dar şi a persoanelor ce poartă nume de floare. Nimeni nu poate să nege că florile primăverii sunt urâte şi neatrăgătoare! Florile parcă ştiutoare de criza “politicului – economic” nu mai îndrăznesc să vină şi pe la noi mai devreme pentru a-şi serba ziua! Este ziua ta sau a ei, este ziua noastră a tuturor celor ce iubim aceste gingaşe daruri ale naturii. În această zi mai puţin însorită este momentul ideal în care poţi dărui flori celor din jurul tău fără să ai un motiv anume, ci doar aşa, pentru că sunt Floriile, pentru că florile sunt un dar aproape ceresc şi pentru că o floare face cât o mie de cuvinte… Indiferent de gusturile florale ale fiecăruia, explozia de culoare, cu miresme primăvăratice, cu siguranţă nu va lăsa pe nimeni nepăsător. Indiferent de gusturi, vor fi şi ieşirile la iarbă verde, la soare, la grătare. Şi ce dacă este post? Avem dezlegare la peşte! Facem grătar cu produse de post şi mai “frigem” o scrumbie şi o bere la ţap… Maneaua e la căutare, iar vremea este prielnică pentru o “paranghelie” pe cinste cu a“micii”.

Ce mai… timpu’ contează, că în rest lăutarii vor cânta pentru Florici, Florini, Florentini, precum şi pentru toţi cei cu nume de flori asemănându-se cu vioreaua, liliacul, lăcrămioara, margareta, narcisa, camelia, crinul, anemona, panseluţa… Chiar dacă nu ai chef de câteva ore în mijlocul naturii prin pădurea de la Lacu Sărat sau în spate, la Grădina Zoo, atunci te orientezi pe la lăsatul serii la o plimbare pe Călăraşi, care va fi binevenită sănătăţii, “opintindu-te” înspre final pe la pub-uri, baruri sau restaurante să cinsteşti ca omu’ sănătos ziua de Florii. Nu contează cine cu cine sau care cu care, important este să te simţi bine într-o zi de primăvară. Ce poate fi mai sănătos decât să fi într-o zi atât de frumoasă cu familia, prietenii sau rudele distrându-te şi bucurându-te de viaţă? Nu? Da’ ce zi! O zi specială pentru toţi şi pentru toate, o zi pentru mic şi mare!
“La mulţi ani”, florile noastre dragi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *