„Gradinarii” de la bloc

Odata cu venirea primaverii sute de familii din Braila, s-au apucat de gradinarit. Si cum cei care au curti prin cartiere isi permit sa-si cultive orice, alti “cetateani de la bloc” si-au amenajat adevarate gradini mai ceva ca ale Semiramidei. Au curatat terenul de gunoaie si frunze, au montat gard din fier forjat, au sapat terenul plantand ceapa verde, morcovi, spanac, capsuni, zarzavat pentru a avea toata vara de-o ciorba iar altii au „cazemate”. 

In felul acesta brailenii de la bloc vor sa scuteasca niste bani pe care i-ar lasa la piata, asa ca aduna din gradina din fata blocului tot ce au nevoie pentru o „mancarica”. Numai ca apa costa si se inregistreaza la ceas.

Un brailean pasionat de pescuit, de exemplu, s-a lasat pagubas cand a vazut ca patrunjelul, ceapa, salata verde si usturoiul i s-au uscat in spatele blocului si si-a plantat o ditamai barca cu care merge la peste. Pesemene legumicultura pentru bucataria personala si le procura din Insula Mare a Brailei. Chiar daca este amplasata pe domeniul public si nu plateste nimic la stat barca nu incurca pe nimeni. Asa ca locatarul este pregatit pentru “Potopul lui Noe”.

barca

 

Mai la vale vecin cu  “domnul barcagiu” tot la parter, un alt brailean de prin cartierul Hipodrom, “si-a tras” o terasa de vara cu tot mezamplastul; extindere apartament cu bucatarie la cerere, usa pentru  iesire in curte, dar si un leagan pentru trei persoane. Siesta musafirilor dupa pranz sau cina este insotita de muzica la o partida de “samanta de bostan sau floarea soarelui”.

leagan

Singura problema este ca toate aceste “gradini de vara” din spatele bloculrilor apartin de fapt primariei, nu locatarilor, ceea ce de multe ori da nastere la dispute. Unii dintre vecinii de la etajele superioare nu prea vad cu ochi buni ce fac vecinii gradinarii si spun ca spatiul verde din jurul blocului nu trebuie in niciun caz transformat in teren agricol sau gradini de vara, tip baruri pentru petreceri si alte bairamuri. Ba, multi cei care stau la parter, au pus stapanire pe teren spunand ca acestora li se cuvine si ca sunt raspunzatori de modul de intretinere pretinzand ca sunt proprietari pe acel teren.

“Ce daca sunt balarii, ce daca sunt sobolani, caini sau pisici, ce daca este debandada… dumneavoastra veniti aici sa faceti ordine si curatenie? Lasati asa cum este. Nu ne trebuie parcari si reamenajari!”, ne-a spus locatara si proprietara din imagine.

Vecina
Reprezentantii Primariei Braila, sustin ca este ilegal sa cultivi legume sau sa iti faci depozite de materiale in spatele blocului. Ei nu au nimic impotriva celor care planteaza flori, dar cand vine vorba de ceapa, patrunjel sau chiar barci sunt fermi si ameninta cu amenzi drastice, care pot ajunge si pana la doua mii de lei.

primar

„Exista oameni si oameni, asociatii si asociatii, oameni si vecini! Daca ceea ce au facut brailenii acolo este un lucru frumos, civilizat, este un lucru care da bine, sa spun asa, si acceptat de catre comunitatea in care locuiesc, nu este nicio problema. Daca am ingradit cu ligheane si sarma ghimpata si cu tot felul de placaje sau tot felul de minuni fiind inestetic asta nu se mai numeste civilizatie si trebuie sa intervenim pe zona care este domeniul public. Iar pe zona unde este privat, cat au ei, un metru de la bloc cat este trotuarul este problema lor. Nu pot sa accept ca pe domeniul public sa se construiasca fara aprobare si autorizatie de constructive cladiri cum este cea de pe strada Simion Barnutiu la intersectia cu strada Soseaua Veche, in spatele Scolii nr.2, care o vom demola cat de curand” a spus primarul brailei Marian Dragomir.

dugheana bun

Cu barci, leagane, mese de 12 persoane si gratar pentru 50 de familii, tarcurile neangrijite din spatele blocurilor numite si “serparii” plac unor locatari care se complac in mizeria din fata geamului.

Cu toate acestea, unii brailenii mai gospodari continua sa-si intretina gradinile de la bloc, fara sa se sinchiseasca de sanctiuni, pentru ca mancarea facuta cu zarzavat din micuta gradinita de la bloc, pare mai savuroasa decat cea la care s-au folosit verdeturile din piata.

gradina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *