“La mulţi ani”, florile noastre dragi!

Poveştile şi legendele florilor, tradiţiile şi obiceiurile Floriilor se strâng într-un mănunchi într-o zi de duminică. Cea mai frumoasă şi sugestivă sărbătoare românească moştenită din străbuni este într-o zi de primăvară. Este ziua miilor de flori ce stăpânesc pământul. Dansul lor se transformă în mireasma parfumurilor suave răscolite de jocul albinelor prin nectar. Marea sărbătoare o aşteptăm cu drag ca pe o “mireasă” frumoasă împodobită şi înmiresmată. Este pandemie sau coronavirus şi în lumea florilor! Deci din lipsă de marfă autohtonă, vom rămâne doar cu florile de import de la cele câteva florărese din piaţă acum într-o lume ce se află într-o stare de urgenţă gravă de sănătate încă de pe la mijlocul iernii.

Iată că în această duminică, ca tot creştinul, nu vom mai merge la biserică, vom privi la slujbă doar la televizor sau pe internet şi, mândri, vom rămâne în case cu gândul la rămurica de salcie şi cele câteva fire de flori, gata sfinţite de preot, că le aşezăm la icoană, la uşă sau la geam.

Chiar dacă suntem în plină pandemie în această zi, toate florile ar fi trebuit să înflorească pentru că este ziua lor, dar şi a persoanelor ce poartă nume de floare. Nimeni nu poate să nege că florile primăverii sunt urâte şi neatrăgătoare! Florile parcă ştiutoare de COVID-ul 19, nu mai îndrăznesc să vină mai devreme pentru a-şi serba ziua!

Este ziua ta sau a ei, este ziua noastră a tuturor celor ce iubim aceste gingaşe daruri ale naturii. În această zi mai puţin veselă este momentul ideal în care poţi dărui un gând bun celor din jurul tău fără să ai un motiv anume, ci doar aşa, pentru că sunt Floriile, pentru că florile sunt un dar aproape ceresc şi pentru că o urare face cât o mie de flori la un loc… Indiferent de gusturile florale ale fiecăruia, explozia de culoare, cu miresme primăvăratice, cu siguranţă nu va lăsa pe nimeni nepăsător în multitudinea cuvintelor de bine.

Anul acesta Floriile, sărbătoarea florilor noastre nu va mai fi ca cele petrecute până acum. Lăutarii nu vor mai cânta pentru Florici, Florini, Florentini, precum şi pentru toţi cei cu nume de flori asemănându-se cu vioreaua, liliacul, lăcrămioara, margareta, narcisa, camelia, crinul, anemona, panseluţa, iar iarba verde în mijlocul naturii de la Lacul Sărat, Blasova sau la malul Dunării va fi acasă în familie.

Sa fim sănătoşi şi să trecem şi peste asta! Nu contează ca eşti închis în casă într-o perioadă grea, important este să te simţi bine într-o zi minunată de primăvară. Ce poate fi mai sănătos decât să fii într-o zi atât de binecuvântătă de Dumnezeu bucurându-te de viaţă? Nu? Da’ ce zi! O zi specială pentru toţi şi pentru toate, o zi pentru mic şi mare!
“La mulţi ani”,  florile noastre dragi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *