Ziua Marinei Române, la 120 de ani de la prima sărbătorire

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.
Anul acesta, Forțele Navale Române organizează, în perioada 8-15 august, numeroase evenimente la Constanța, centrul de greutate al manifestărilor, precum și la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz.
Programul va debuta cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, luni, 8 august, orele 17.00-18.30, în Piața Tricolorului din Municipiul Tulcea, pentru a aduce în atenția publicului importanța revenirii Dobrogei la Patria Mamă, odată cu dobândirea Independenței de Stat a României. Ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră a oferit țării noastre ieșirea la oceanul planetar și, totodată, a generat dezvoltarea segmentului maritim al Forțelor Navale Române.
În Municipiul Tulcea, programul continuă sâmbătă, 13 august, orele 09.00-13.00, cu Ziua Porților Deschise, în portul militar; duminică, 14 august, orele 09.00-10.00, va fi adus un omagiu eroilor marinari, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Cimitirul Eroilor, iar luni, 15 august, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, într-un cadru restrâns, în portul militar, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei, care sunt în desfășurare.
La Mangalia, Muzica Militară a Forțelor Navale și formația muzicală a Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, vor deschide seria manifestărilor printr-un concert susținut miercuri, 10 august, orele 18.00-19.00, în Piața Revoluției.
În continuare, Cercul Militar Mangalia organizează, în perioada 11-14 august, orele 19.00-22.00, „Săptămâna Spiritualității Marinărești”, un eveniment care cuprinde activități culturale, expoziții interactive, ateliere de matelotaj, jocuri și concursuri marinărești, spectacole de muzică ușoară și muzică folclorică, susținute de ansamblurile artistice „Cununa grâului” și „Doinița” de la Cercul Militar Bistrița.
Ziua Marinei Române va fi sărbătorită si la Brăila
Seria evenimentelor va debuta cu o expoziție de navomodele și lucrări de matelotaj, organizată, în perioada 9-15 august, la complexul comercial Brăila Mall, unde Muzica Militară a garnizoanei Brăila va susține un concert vineri, 12 august, orele 18.00-19.00. Publicul brăilean va putea vizita sâmbătă, 13 august, navele militare fluviale, care vor fi acostate în zona centrală a falezei, precum și o expoziție de tehnică militară și armament.
Duminică, 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” din Brăila vor aduce un pios omagiu eroilor marinari și vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, în cadrul unei ceremonii, care va avea loc la ora 09.00, în portul militar.
Luni, 15 august, de la ora 10.00, brăilenii sunt invitați pe faleza Dunării, pentru a sărbători Ziua Marinei Române împreună cu marinarii militari. După ridicarea Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmată de o scurtă slujbă religioasă și alocuțiunile persoanelor oficiale, va fi prezentat publicului exercițiul demonstrativ naval întrunit „Forțele Navale Române 22”, iar Zeul Neptun va patrona jocurile și concursurile marinărești. Evenimentul se va încheia cu defilarea navelor militare și civile, iar seara, de la ora 20.30, marinarii se vor retrage cu torțe, pe traseul Primăria Municipiului Brăila – Calea Călărașilor – Secția 329 Logistică Brăila.
La Galați, marinarii militari vor organiza duminică, 14 august, între orele 10.00-13.00, pe faleza orașului (zona Parcului „La elice”), Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate navele fluviale acostate, precum și o expoziție de armament și tehnică militară.
Totodată, publicul gălățean va fi invitat să participe la jocuri marinărești și să asiste la exerciții demonstrative. Luni, 15 august, în intervalul orar 18.00-20.00, pe faleza Dunării, este planificată o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari.
După aceasta, navele militare ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor prezenta un exercițiu demonstrativ, iar activitatea se va încheia cu defilarea navelor militare și parada navelor civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *