22, cine a tras în noi?

26 de ani la 22 decembrie, s-au împlinit. Dar totuşi parcă mai ieri a fost, parcă mai ieri scăpam de dictatorul Ceauşescu, parcă ieri se trăgea în Brăila şi tot ieri ne bucuram de libertate şi viitoarea democraţie. Dar oare cine a tras în noi? Asta e întrebarea pe care foarte mulţi români încă o au în minte, deşi au trecut 26 de ani de la Revoluţia care ne scăpa de comunismul de până în 1989. Este posibil ca răspunsul să nu îl primim niciodată, având în vedere că situaţia politică din România nu pare a dat semne că s-ar fi trezit din amorţeala în care a căzut lent, încă din 1990.
Şi până la urmă… cine a tras în noi la Revoluţia din ’89? În mod normal, la o asemenea întrebare s-ar găsi imediat şi un răspuns, însă în ceea ce priveşte evenimentele din acele zile, lucrurile par a intra brusc în ceaţă.
De asemenea, un alt semn mare de întrebare legat de Revoluţie este ridicat de faptul că deşi în toate ţările comuniste din acea perioadă, eliberarea de sub această dominaţie s-a făcut în mod paşnic, de ce tocmai în România a fost nevoie de vărsare de sânge pentru a se ajunge la acelaşi rezultat?
Multe din teoriile conspiraţiei, apărute după evenimentele din decembrie ’89, spun faptul că s-a încercat în acest fel o lovitură cât mai crâncenă pentru o ţară care începuse să evolueze într-un ritm alert în anii de dinaintea loviturii de stat.
De asemenea, tot conspiraţioniştii mai spun că, de fapt, evenimentele din decembrie ar fi trebuit să facă mult mai multe victime, România fiind ţinta unei demonstraţii bine pusă la cale de persoane influente, care ar fi dorit să arate lumii întregi adevărata faţă a comunismului. Cu toate astea, nu voi reuşi niciodată să înţeleg de ce a trebuit ca sângele atâtor sute de români să curgă pentru ca dorinţa de libertate a unei naţiuni să poate fi gustată din plin, însă şi aşa, doar de cei puţini, care, întâmplător sau nu, s-au trezit din membri marcanţi de partid, în mari revoluţionari şi susţinători ai libertăţii.
Că cineva a tras în oameni în acel nebunesc final de decembrie ’89 este clar, însă CINE a tras în soldaţii de la USLA, în manifestanţii din Piaţa Revoluţiei sau în bieţii trecători care au îndrăznit să iasă pe străzi în acele zile, va rămâne un mister pentru totdeauna. Să fi fost aşa-zişii terorişti care au intrat în ţară cu maşini ruseşti, doar cu câteva zile înainte de evenimentele de la Timişoara, sau poate securiştii care au vrut să strânească haos şi dezordine, pentru ca ţară să devină dictatură militară? Părerea mea e că toate aceste afirmaţii sunt nişte aberaţii complete, iar adevăraţii vinovaţi stau şi acum bine-mersi în scaune confortabile, prin marile instituţii de conducere a ţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *