Ce mai… Amintiri de „Întâi Mai”

Astăzi este unu mai, și gândul îmi zboară spre bucuria copilăriei, la venirea primăverii și renașterea naturii, la bucuria zilelor libere naţionale, 1 mai era „Ziua muncii” și 2 mai era „Ziua tineretului comunist”,  la pregătirile de ieșit la iarbă verde sau oriunde cu prietenii după o iarnă aprigă. La radio dis de dimineaţă auzeam melodia „Râde iarăşi primăvara/ Peste câmpuri, peste plai,/Veselia umple ţara/C-a venit Întâi de Mai!/Muncitorii au pornit/Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!/Şi ei azi sărbătoresc/Unu mai muncitoresc/ Tra, la. la…
Melodia cunoscută sub numele „Râde iarăși primăvara” fiind compusă în anul 1880 de Ciprian Porumbescu, acesta este și autorul versurilor care aveau tematică de primăvară.
Textul original a fost schimbat însă de comuniști în anul 1946, fiind adaptat ideologiei de partid. „Râde iarăși primăvara” a fost una dintre cele mai cunoscute melodii de dinainte de 1989, fiind cântată de fiecare dată la petrecerile de 1 Mai ale oamenilor muncii.

Ce mai… Amintiri de „Întâi Mai”, într-un oraș cu multă istorie, multă bogație spirituală si culturală, multe femei frumoase în vremuri comuniste. De-a lungul anilor, Brăila a fost un oraș cosmopolit unde stau mărturie atâtea și-atâtea “amintiri” rămase nouă tocmai pentru a exclude uitarea din legile omenești… “E mai bine să dai uneori înapoi decât să nu te miști”, spunea candva Panait Istrati. Brăila n-a învăţat nimic din vorbele marelui om. În schimb, brăilenii au realizat ceva de-a dreptul “măreţ” pe timp de pandemie, pe vreme de stare de urgență, din cauza unui virus nenorocit venit din „neant de nicaieri” și să auzim „Stai în casă” înlocuind cântecul lui Ciprian Porumbescu „Râde iarăși primăvara”. Oare mai au unde să se plimbe oamenii în propriul perimetru de apartament urban la circa 25 de grade? Dacă pe vremea ilustrului cizmar dictator, Grădina Publică, Regala, Faleza Dunării, Parcul Monument, Corotișca, Lacu Sărat, Viisoara sau Blasova erau locurile preferate de petrecere a zilei muncii, astăzi, a rămas doar să povestim din acele vremuri frumoase trăite de unii chiar și vremi comuniste contestate de alți. Nu ai cum să nu îți aduci aminte și să nu povestești de întâlnirile cu rudele sau prietenii la „doi mici și o halbă de bere” de la Brăila sau măcar de la Costinești sau Vama Veche. Cu siguranță voi ce ne urmați ve-ți povesti la rândul vostru nepoților sau strănepoților vostri, cum am stat în case, azi de 1 mai, zi în care acum nu semnifică nimic, dar are o mare însemnătate istorică. Este Ziua Internațională a Muncii. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore. Ce mai… de Întâi Mai „Lumea toată în alai/ Pentru al nostru Întâi de Mai”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *