Ianca plăteşte aproape cel mai scump gunoi din ţară! 22 lei/persoană/lună

  • Adin Boboc: Ianca plăteşte aproape cel mai scump gunoi din ţară! PSD Ianca a impus o taxă de salubrizare enormă de 22 lei/persoană/lună

 

„Locuitorii din oraşul Ianca şi din satele componente Berleşti, Oprişeneşti, Perişoru, Plopu şi Târlele Filiu sunt obligaţi să plătească aproape cel mai scump gunoi din ţară, după ce reprezentanţii PSD din administraţia locală, respectiv primarul Fănel Chiriţă, viceprimarul Mircescu Mircea şi consilierii locali Cazacu Mirela, Ciortan Romeo, Dragomir Liviu, LupuFlorea, MoșescuIonel, Mitrea Stefan, Pisică Dănuț, Priceputu George şi Stănculescu Radian au impus o taxă de salubrizare de 22 lei/persoană/lună.

Această sumă enormă a fost stabilită în condiţiile în care, începând de la 1 martie 2023, odată cu intrarea în activitate a operatorului unic de salubritate, Ianca a devenit groapa de gunoi a judeţului Brăila!

Având în vedere că gunoiul din tot judeţul este depozitat la Ianca, normal ar fi fost să avem o reducere la taxa de salubrizare, pentru că suntem nevoiţi să suportăm zilnic mirosul şi poluarea, dar în realitate noi plătim scel mai scump gunoi din judeţul Brăila, ba chiar din ţară. 

Asta se întâmplă când ai la conducere un primar căruia nu-i pasă de binele locuitorilor pe care-i reprezintă. Chiriţă a pus mereu Ianca la dispoziţia intereselor de partid ale PSD Brăila, care a transformat-o, mai nou, în groapa de gunoi a judeţului! Să nu uităm că primarul Chiriţă nu a găsit în toţi aceşti ani câţiva metri de teren pentru a lărgi adăpostul pentru câini, dar în schimb a găsit 1,2 hectare pentru a face la Ianca o groapă de gunoi şi o staţie de sortare pentru gunoaie.

Începând cu 1 martie 2023, printr-o Hotărâre de Consiliu Local iniţiată de primarul Fănel Chiriţă şi votată de toţi consilierii PSD, taxa de salubrizare în valoare de 22 lei / persoană / lună a  devenit obligatorie pentru toţi locuitorii oraşului Ianca şi satelor componente Berleşti, Oprişeneşti, Perişoru, Plopu şi Târlele Filiu.

Până la apariţia acestei Hotărâri privind impunerea taxei de salubrizare, în Ianca şi în satele componente contractele pentru ridicarea gunoiului erau încheiate în mod benevol cu Direcţia Serviciilor Publice. Practic, iar în total existau 2.000 de contracte în cheiate cu locuitorii de la blocuri şi cu câţiva locuitori de la case.

Noutatea cu care vine această Hotărâre de CL estea ceea că taxa de salubrizare devine Obligatorie şi că ea va trebui plătită de toţi cei aproximativ 7.000 de oameni câţi locuiesc efectiv în Ianca şi în satele componente.

La nivelul fiecărei gospodării, taxa de salubrizare va avea la bază o declaraţie de impunere, respectiv o declaraţie pe propria răspundere privind numărul de persoane care locuiesc efectiv la acea adresă. Taxa va putea fi plătită prin compartimentul Financiar al Primăriei Ianca sau online, pe www.ghiseul.ro, la fel ca în cazul impozitului pentru clădiri, terenuri sau mijloace de transport.

Astfel, o singură persoană va trebui să achite 264 lei/an (22 lei X 12 luni), iar o familie formată din 4 membri, de exemplu, va fi nevoită să plătească 1.056 lei/an ( 22 lei X 4 persoane X 12 luni) doar pentru gunoi, în afară de impozitul pe casă, teren sau maşină.

Tocmai pentru că vorbim despre o noutate, normal ar fi fost ca, pentru început, să fie stabilit un preţ mai mic, să se obişnuiască omul cu plata acestei noi taxe şi cu practica selectării gunoiului.

Ca să nu mai spun că oamenii au primit informaţii puţine şi neclare legate de această noutate. Li s-a aruncat în faţă, în bătaie de joc, un calendar de ridicare a gunoiului greoi şi greu de descifrat, pe care oamenii nu au timp să îl urmărească.

În ceea ce priveşte exemplul de „bună practică” privind sortarea gunoiului, promovat de Primăria Ianca prin propria Staţie de compost, el se poate vedea foarte clar din fotografiile ataşate. În groapa de compost a Primăriei Ianca, unde ar trebui să se găsească gunoiul de la animale lăsat la maturat, pentru a fi transformat în îngrăşământ natural, se observă o întindere de pungi din plastic, multe dintre ele bătute de vânt şi prinse în gard.Imaginea dezolantă este completată de sute de ciori care păzesc zilnic această groapă de gunoi.

În ceea ce priveşte taxa de salubrizare, până şi municipiul Brăila are stabilită o sumă mai mică, de 17 lei/persoană/lună, nu mai spun de comunele din jur, Mircea Vodă şi Şuţeşti, care percep o taxă de 3 ori mai mică, respectiv de 7 lei/persoană/lună, şi Bordei Verde, unde taxa este de 5 lei/persoană/lunăVorbim despre o taxă stabilită diferenţiat, în condiţiile în care operatorul unic percepe un preţ unic la nivel de judeţ pentru toate UAT-urile.

Consilierii PNL Ianca au propus ca taxa de salubrizaresă fie de 5 lei/persoană/lună, o sumă rezonabilă, care ar putea fi plătită de toată lumea, dar majoritatea PSD din Consiliul Local a decis ca taxa să fie de 22 lei/ persoană/lună.

Într-un oraş sărac cum este Ianca, impunerea unei astfel de taxe colosale înseamnă băgarea oamenilor în faliment personal. Aşa cum se vede din imaginile video din timpul şedinţei de Consiliu Local, nici un consilier PSD nu s-a opus stabilirii acestei taxe. Domnilor consilieri PSD, cum mai puteţi privi oamenii în ochi? Voi aveţi bani, dar oamenii simpli se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta! Oare voi nu trăiţi printre oamenii din Ianca, nu îi vedeţi cum se chinuie şi cât de săraci sunt? Cum puteţi veni cu astfel de biruri nesimţite?

Ca să nu mai spun că taxa pentru gunoi a fost mărită în mod artificial de la 17 lei, la 23,5 lei/persoană/lună, în iunie 2022. PSD-iştii erau pregătiţi cu o taxă astronomică încă de anul trecut, când se se ştia că operatorul unic va intra în activitate de la 1 iulie 2022, numai că termenula fost devansat pentru 1 martie 2023. Acum, în şedinţa CL din 28 februarie, şi-au pus planul în aplicare şi, chipurile, taxa a scăzut de la 23,5 lei, la 22 lei/persoană/lună.

Cum de până la data de 28 februarie 2023 gunoiul din Ianca a putut fi gestionat cu banii încasaţi din cele 2.000 de contracte – 47.000 lei/lună, iar de la 1 martie 2023, odată cu intrarea în activitate a operatorului unic, pentru aceeaşi cantitate de gunoi este nevoie să se plătească 154.000 lei/lună (7.000 persoane x 22 lei/persoană)? Acestei sume i se adaugă şi taxa plătită de persoanele juridice.

Dacă se încasează de la populaţie mai mult decât cantitatea de gunoi care trebuie plătită, ce se întâmplă cu banii rămaşi, îi foloseşte Primăria, nu? Nu cumva administraţia Chiriţă a găsit un pretext bun pentru a stoarce bani de la oameni şi a-şi rotunji bugetul prin „afacerea gunoaiele”?”, semneaza Adin Boboc, membru PNL Ianca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *