„…inaugurare pe repede înainte” a Orăşelului Copiilor – Cătălin Canciu

Ieri, 1 iunie 2023, am primit pe mailul redacţiei un comunicat de presă din partea profesorului  Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Brăila, prin care aduce în prim plan neregulile întâmpinate la marea redeschidere a Oraşelului Copiilor din Parcul Monument de Ziua Internaţională a Copilului.

„Marea deschidere a Orăşelului Copiilor, anunţată de edilul Marian Dragomir pentru data de 1 iunie, seamănă mai degrabă cu o inaugurare pe repede înainte, cu ascunderea gunoiului sub preş! Ca de obicei, avem un obiectiv cu termen de finalizare depăşit, la care administraţia PSD închide ochii, inaugurat cu surle şi trâmbiţe, başca şi cu un Festival al dulciurilor, pentru ca totul să fie strălucitor, iar oamenii să fie uluiţi de-a dreptul de calităţile de manager ale primarului.

Am trecut prin Orăşelul Copiilor, pentru „modernizarea” căruia s-au cheltuit 10 milioane de lei de la bugetul municipiului şi cel al judeţului, şi m-am întristat. Aşa-zisul parc destinat copiilor, o încropeală pe repede înainte, arată ca după război. În Orăşel sunt încă vizibile semne ale unui şantier închis în grabă, care pun în pericol integritatea fizică a copiilor: ţevi care ies din pământ sau asfalt, borduri aruncate la întâmplare, sârme, cioate, bolovani, mormane de pietre, pet-uri goale de bere, ambalaje şi mizerie, foarte multă mizerie. Când vezi toată această jale care există în parc, te întrebi când va intra în renovare, nu spui că abia a fost finalizat.

Toate aceste resturi de şantier demonstrează că Orăşelul nu era gata pentru a fi deschis, mai ales cu tam-tam, dar cum putea să rateze primarul ocazia de a se lăuda şi de a mai culege nişte aplauze?! Mă întreb dacă domnia sa, Marian Dragomir, şi-ar lăsa copiii să se joace într-un astfel de spaţiu plin de capcane!?

Cu doar câteva zile înainte de inaugurare, multe zone destinate copiilor erau pline cu pietre dure şi ascuţite, care reprezintă un adevărat pericol de accidentare pentru micuţi. Soluţia disperată găsită, pe ultima sută de metri, de administraţia Dragomir, a fost să acopere această piatră ascuţită cu un strat de mulci (resturi vegetale, scoarţă de copac, care se aplică între plantele decorative, pentru a împiedica creşterea buruienilor). Evident că acest start subţire de mulci a cedat în multe locuri sub duritatea pietrei ascuţite de de desubt (vezifoto), iar pericolul ca micuţii să se accidenteze este unul foarte mare. Lucrări făcute de mântuială şi în bătaie de joc, care, şi mai grav, pun în pericol siguranţa copiilor care vin să se distreze într-un loc în care se presupune că administraţia locală le asigură toate condiţiile pentru a fi în siguranţă.

Şi în zona Skate Park-ului mai este mult de lucru, pentru ca adolescenţii să se simtă în siguranţă. Multe spaţii de joacă sunt golaşe, au doar pământ şi acela greblat în grabă, nici măcar nivelat cum trebuie. În ziua marii inaugurări, existau încă leagăne neinstalate, iar în tot parcul am văzut doar 4-5 zone de interes pentru copii, cu instalaţii şi spaţii de joacă pentru cei mici. Dacă ar fi să creionez o imagine definitorie pentru Orăşelul Copiilor, aceea ar fi de sărăcie: un orăşel al copiilor sărac, într-un municipiu sărac, sărăcit de lăcomia PSD. Văd zilnic în Capitală parcuri între blocuri mult mai dotate decât butaforia pusă în scenă de primarul Brăilei.

Asta arată cât iubeşte Dragomir copiii şi cât îi place să risipească banii pe festivaluri şi petreceri pe bandă rulantă, pentru ca brăilenii să uite de cârpelile din asfalt, de trotuarele distruse şi de străzile care nu au văzut niciodată asfaltul. Dragostea pentru Brăila nu se demonstrează prin firme cu inimioare mari şi luminoase care dau bine în poze, ci prin fapte, domnule primar Dragomir!

În Brăila, în loc de primar, avem mai degrabă un impresar al distracţiei, care crede că poate păcăli lumea cu valuri de festivaluri. Crede că poate păcăli lumea cu proiecte măreţe, făcute chipurile pentru bunăstarea municipiului, însă calitatea lucrărilor şi termenele întârziate îl contrazic.

Faceţi totul din mers, pe principiul merge şi aşa! Nu, domnule primar, nu merge şi aşa! Dacă nu dăm pe dinafară cu proiecte benefice acestui oraş istoric, măcar să avem calitate. Este o bătaie de joc tot ce se întâmplă în Brăila, o lipsă de respect la adresa brăilenilor!

Nu vă place să fiţi criticat, dar ieşiţi din bula în care trăiţi şi reveniţi cu picioarele pe pământ. Brăila este a brăilenilor, nu a dumnevoastră, ca să faceţi în/din ea tot felul de experimente cu final nefericit!”, semneaza Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Brăila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *